Skip links

10+1 Apologeți creștini pentru creștinul din cetate

Lumea apologeticii este destul de complicată. De la dificultatea definirii, la metodologia de abordare și relația acesteia cu evanghelizarea, misiunea și teologia există spațiu suficient pentru păreri și orientări. Chiar există voci care văd demersul apologetic ca fiind irelevant în actual context post-creștin și post-modern. Vom poposi asupra acestor subiecte în viitorul apropriat.

 

Ne propunem aici doar elaborarea unei liste minime de recomandări de autori clasici în apologetica creștină contemporană. Dificultatea acestui demers este mai mult decât evidentă; care sunt criteriile care stau la baza unei astfel de liste? Pregătirea academică și realizările autorilor? Domeniul de activitate? Numărul de cărți vândute? Autori timpurii sau doar cei contemporani?  Apartenența la o confesiune anume? Autori care au o metodologie comună de a face apologetică? Preferințe personale? De ce „X” și nu „Y”?

 

Trei criterii m-au condus în selecția acestor 10+1 autori și anume: 

  1. majoritatea lucrărilor acestora sunt destinate publicului larg, accesibile și celor care nu au o pregătire filosofică, teologică sau în orice alt domeniu științific; 
  2. numărul mare de lucrări traduse și în limba română și accesibile dvs.
  3. chiar dacă nu toți autorii sunt evanghelici (și nici nu trebuie să fie), toți cei selectați sunt mai mult decât cunoscuți în sfera evanghelică.

Ordinea este aleatorie, iar recomandările de carte sunt pur orientative.

C. S. Lewis

Un clasic în apologetica creștină, profesor de literatură la Oxford și Cambridge, autor al  arhicunoscutei opere Cronicile din Narnia. Alte cărți notabile traduse în limba română: Problema durerii, Despre minuni, Cele 4 iubiri, Surprins de bucurie, Creștinism pur și simplu (Creștinismul redus la esențe), Scrisorile lui Zgândărilă, Meditații la Psalmi, Despre ferigi și elefanți, Abolirea omului, Anatomia unei dureri, Despre lumea aceasta și despre alte lumi etc.

Ravi Zacharias

Considerat unul din cei mai mari apologeți ai secolului XX, de origine indiană, stabilit în Canada – președinte al RZIM. Evanghelist și conferențiar de renume în sfera creștină a scris mai multe cărți dintre care menționăm: Poate trăi omul fără Dumnezeu? Strigătele inimii, Izbăvește-ne de rău, Călătorind de la Răsărit la Apus, De ce Isus?, De ce există suferință?, Mai mult decât simple păreri, Marele Țesător, Dumnezeu între dumnezei seculari, Isus între alți dumnezei, Redescoperă mirarea, Dezamăgit de creștinism? Etc.

John Lennox

Profesor de matematică la Oxford și apologet de talie internațională care a fost implicat în debate-uri cu mari atei precum Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Victor Stenger și alții. Interesat de relația dintre știință și religie. Dintre lucrările traduse în limba română enumerăm: Poate știința explica totul?, Groparul lui Dumnezeu, Șapte zile care împart lumea, Destinat pentru a crede?

Norman Geisler

Filosof și teolog creștin, autor a numeroase lucrări de apologetică destinate publicului larg. Înfocat apărător al evanghelismului, al Scripturii și al adevărului creștin. În limba română putem citi: De ce sunt creștin?, Dacă există Dumnezeu, de ce există rău?, Etica creștină, Nu am destulă credință ca să fiu ateu (în colaborare cu Frank Turek), Temelii de neclintit (în colaborare cu Peter Bocchino), Sub semnul îndoielii, Filosofia religiei, Apologetica creștină.

Alister McGrath

Autor de bestselleruri și profesor de științe și religie al catedrei Andreas Idreos, la Universitatea Oxford, cunoscut și pentru debate-urile avute cu reprezentanții Noului Ateism. Dintre lucrările traduse: Marele Mister, Dawkins – o amăgire?, C.S. Lewis – o viață, Apologetică, pur și simplu, Îndoială și credință, Doctrina creștină, Doctrina justificării, Doctrina întrupării, Doctrina Trinității.

G. K. Chesterton

Jurnalist, scriitor și gânditor englez care a trăit la finele secolului XIX și începutul secolului XX. La noi s-au tradus: Omul etern, Ortodoxia. O filosofie personală, Ereticii, Omul care era joi și altele. În curs de publicare: Dacă Dumnezeu nu ar exista și alte eseuri.

Josh McDowell

Apologet creștin, evanghelist și scriitor prolific. Unul din cei mai traduși autori evanghelici în limba română: Mai mult decât un simplu tâmplar, El a umblat printre noi, Relație prin Cuvânt, Portret în oglindă, Sunt un tată bun?, În căutarea identității, Mărturii care cer un verdict, Noi mărturii care cer un verdict, Manual de consiliere a tinerilor, Martorul, Răspunsuri la întrebări dificile, Secretul artei de a iubi, Cum arată dragostea?, Necenzurat, Dovezi în favoarea învierii, În căutarea certitudinii, etc.

Lee Strobel

Fost jurnalist de investigație și ateu, s-a convertit la creștinism și apără credința creștină prin numeroase lucrări dintre care enumerăm: Pledoarie pentru Creator, Pledoarie pentru Cristos, Pledoarie pentru viața creștină, În apărarea lui Isus, Pledoarie pentru har.

Francis Schaeffer

Filosof și autor creștin, cunoscut pentru înființarea comunității L’Abri Fellowship. Lucrarea lui clasică este Trilogia: Dumnezeu care există, Evadare din rațional, El există și nu tace; alte lucrări semnificative sunt Adevărata spiritualitate, Demisia rațiunii, și Moartea în cetate.

Tim Keller

Autor prolific, pastor și apologet creștin. Cea mai cunoscută lucrare a lui: Argument pentru Dumnezeu. Altele: Dumnezeul risipitor, Sensul căsniciei, Manual pentru plantare și dezvoltare de biserici, Libertatea uitării de sine, Slujba de ajutorare.

William Lane Craig

Unul din cei mai celebri apologeți din creștinismul contemporan. Deținător a două doctorate, unul în filosofie și unul în teologie, autor prolific și un debater de excepție. În limba română avem tradus un singur eseu, publicat în Apologetica creștină în lumea postmodernă, de Timothy Phillips și Dennis Okholm. Pe surse: se află în curs de traducere faimoasa lui lucrare, Reasonable Faith. Alte cărți accesibile: On Guard, God is Great God is good, Hard Questions – Real Answers, A reasonable response. Chiar dacă nu avem mai nimic tradus în limba română, îl recomandăm pentru debate-urile ce le puteți urmări online.

Desigur, există și alți autori notabili și lucrări bune traduse în limba română. Se pot enumera: Tactici de Greg Koukl, Adevărat pentru tine, dar nu pentru mine de Paul Copan, Alegeri morale de Scot Rae, Vorbăria nebunilor de Os Guinness, Un singur Dumnezeu – Allah sau Isus de Nabeel Qureshi, De ce ai crede Biblia? de Amy Orr-Ewing, Cultura în schimbare de David Henderson, De ce continui să cred? de Joe Boot, Împărăția cultelor eretice de Walter Martin, Documentele care stau la baza Vechiului Testament de Walter Kaiser Jr., Documentele care stau la baza Noului Testament de Paul Barnett, Este Dumnezeu un monstru moral? de Paul Copan, Măreția Creștinismului de Dinesh D’Souza, Există Dumnezeu de Anthony Flew, Chemarea ta de Os Guinness și lista poate continua.

 

Pentru cei care stăpânesc limba engleză și vor să exploreze și alte opțiuni, lista este imensă: Alvin Plantinga, Gary Habermas, Hank Hanegraaff, Hugh Ross, Michael Licona, Craig Keener, N. T. Wright, Michael Brown, J. P. Moreland, Paul Copan, William Dembski, Douglas Groothuis, Peter Kreeft, Frank Turek, James White, Phil Fernandez, John Frame, Ronald Nash, Timothy McGrew, Alex McFarland, Scott Oliphint, Albert Mohler, Amy Orr-Ewing, Richard Swinburne, Cornelius van Til, Gordon Clark, James Sire, R. C. Sproul, Kenneth Samples, Dallas Willard, David Wood, Nabeel Qureshi, Stephen Davis, Walter Martin, William Alston, Nancey Pearcey, Francis Beckwith, Ken Boa, Joe Boot, William Edgar, Michael Rea, Os Guinness, Jean-Luc Marion, Francis Collins sunt doar câteva nume.

 

Evident, există și câțiva clasici în apologetică care nu trebuie ratați:

  • În Antichitate: Iustin Martirul, Irineu al Lyonului, Tertulian, Origen, Atanasie cel Mare, Augustin.
  • În Evul Mediu: Boetius, Abelard, Anselm, Toma de Aquino.
  • În Epoca Modernă: Pascal, Butler, Edwards, Paley, Kierkegaard, Kuyper, Orr, Warfield, Chesterton, Machen, van Til, Newbigin, C. S. Lewis.

Favoritul meu: Blaise Pascal cu ale sale Cugetări. Iată dar, cât de vast este acest câmp al apologeticii și câtă cerneală s-a scurs pentru apărarea credinței creștine. Spor la citit și fiți gata să dați socoteală de nădejdea care este în voi.